Printaj ovu stranu
nedjelja, 20 Oktobar 2019 11:28

Završen 8. Tuzla film festival: Ovi filmovi su odnijeli Vilu TFF

Projekcijom dokumentarnog filma "Honeyland" u režiji Tamara Kotevska i Ljubo Stefanov te svečanom ceremonijom dodjele nagrada i priznanja, završen je osmi po redu Tuzla film festival.

U okviru ovogodišnjeg Tuzla film festivala, publika je imala priliku pogledati preko 90 filmova koji su prošli selekciju. Pored toga održane su i brojne radionice iz oblasti filma i produkcije koje su vodili vrhunski stručnjaci, Međunarodna naučna konferencija „Film, izdavaštvo i pozorište“, kafe sa poznatima, Kids festival, kao i party zabave...

Festival su posjetile brojne poznate ličnosti među kojima su Nikola Kojo, Adnan Hasković, Filip Juričić, Momčilo Otašević, Marko Jocić, Ana Maria Rossi, Milena Prelić, Ines Tanović, Vesna Čipčić, Zijah Sokolović i mnogi drugi.

Kao i prethodnih godina, filmovi su se takmičili u pet kategorija: dugometražni, kratki igrani, dokumentarni, animirani i future generation short films.

Najbolji animirani film je Malleus Dei u režiji Dine Krpana, dok je za najbolji kratki igrani film proglašen Tina i Sendy u režiji Hani Domazet.

Vilu TFF za najbolji dokumentarni film ove godine odnio je film “Poštovana predsjednice / Dear Mrs. President!” u režiji Daniela Pavlića, dok je za kategoriju Future Generation Short Films proglašen najboljim “Elizabeth” rađen u režiji Noémi d'Ursel i Laure Bossicart.

Za najbolji dugometražni igrani film na 8. Tuzla film festivalu proglašen je Gospod postoi, imeto i' e Petrunija / God Exists, Her Name Is Petrunija, režija Teona Strugar Mitevska.

Nagradu za produkciju na 8. TFF-u dobio je film koji je otvorio ovogodišnji festival "Taxi Blues”, producenti Marko Jocić i Andrija Milošević (produkcijske kuće Viktorija Film i Klan produkcija.)

Nagrada Otto Englander za najbolji scenario 8. Tuzla Film Festivala pripala je filmu Šavovi / Stitches scenaristice Elme Tataragić.