nedjelja, 22 Oktobar 2017 10:11

Video: KAFA SA…SRĐANOM DRAGOJEVIĆEM!

Posljednju kafu na ovogodišnjem Tuzla Film Festivalu ostavili smo za čovjeka koji je napravio vrhunska filmska djela. Čovjek koji je bio dio Hollywooda i ko se nakon tri godine odlučio ipak vratiti kući. Naravno, riječ je o redatelju Srđanu Dragojeviću.

Od Rusije do Skandinavije bio je jedan od članova žirija za razne kategorije filma, a upravo mu je i ove godine pripala ta uloga kada su u pitanju dugometražni igrani filmovi na Tuzla Film Festivalu. Kaže da je u odabiru najboljeg filma uvijek presudno jedno - stilsko jedinstvo koje se ogleda u skladu scenarija, glumaca, teksta, emocija koje nose i svih ostalih segmenata filma. Kroz smijeh nam je rekao i da bez obzira što su u pitanju filmski profesionalci, u biti je sve dosta slično kao i sa kriterijima običnih gledaoca - ili je pravo zanimljiv ili dosadan film. Međutim, smatra da ovi festivali ne postoje zbog nagrada i da je ona u svemu najmanje bitna. Festivali su, po njemu, odlična stvar jer nude priliku da se na jednom mjestu pogledaju vrhunska filmska djela na jednogodišnjem nivou, da se razgovara o umjetnosti i kulturi, te da se desi sve ovo što se dešava u okviru Tuzla Film Festivala - odlično druženje.

Premda je izgledalo da Srbija daleko više ima produkcije nego Hrvatska i Bosna i Hercegovina, Srđan je kazao da Srbija više živi na račun stare slave. Hrvatska sada mnogo više ulaže u produkciju filma nego Srbija i imaju mnogo više publike od drugih.

Kaže da mu je film mnogo bliži od pozorišta, jer razmišlja u slikama i pozorištu nedostaje krupni plan. Ako se prisjetimo da je Srđan završio i studij Kliničke psihologije, jasno nam je zašto.

 

Sa Srđanom smo na kafi pričali i o Hollywoodu, njegovom dolasku kući, tome zašto voli Balkan, ali i knjigama koje piše za djecu. Više o tome možete pogledati u intervjuu.

 

Pokrovitelji i sponzori

          

     

Prijatelji festivala

         

GENERALNI MEDIJSKI POKROVITELJ
kameleon