ponedjeljak, 23 Oktobar 2017 09:52

Završen šesti Tuzla film festival

Nakon pet dana najnovije filmske produkcije sa južnoslavenskih prostora, u nedjelju 22. oktobra 2017. zvanično je završen šesti Tuzla film festival. Publika je proteklih dana imala priliku pogledati 95 filmova iz 5 različitih kategorija: dugometražni, kratki igrani, dokumentarni, animirani i future generation short films.

Ove godine pristiglo je preko 700 filmova na adresu direkcije Tuzla film festivala, što je mnogo veći broj nego prethodnih godina. Žiri je kao i uvijek do sada imao najteži zadatak – da izabere najbolje. 

Kada je u pitanju dugometražni igrani film, Vilu Tuzla film festivala odnio je hrvatski film - „Ustav Republike Hrvatske“ u režiji Rajka Grlića. Srđan Vukadinović, Jelena Perčin i Srđan Dragojević činili su sastav žirija za ovu kategoriju. 

Film koji je rasplakao i tuzlansku publiku, „Scream for me Sarajevo“ u režiji Tarika Hodžića dobitnik je Vile Tuzla film festivala u kategoriji najbolji dokumentarni film. Sastav žirija za ovu kategoriju činili su Jasna Hadžiselimović, Mirza Mehmedović i Mehmed Pargan.

U kategorijama kratki, animirani film i future generations short films žiri je radio u sastavu: Irfan Kasumović, Siniša Udovčić i Armin Omerović.

Za kratki igrani film kao najbolji na ovogodišnjem Tuzla film festivalu proglašen je makedosnki film „Zeleznata prikazna / Iron Story“, režija Zlatko Kalenikov.

Vilu Tuzla film festivala u kategoriji Future generation short film osvojio je „Revelation - The City of Haze“ u režiji Mao Qichao koji dolazi iz Kine. 

U kategoriji animirani film, Vila Tuzla film festivala pripala je za film „Aždaja / The Dragon“ u režiji Ivana Ramadan.

Ove godine, po prvi puta na Tuzla film festivalu dodijeljena su i dva specijalna priznanja. Direktor Tuzla film festivala, Boris Balta, uručio je specijalno priznanje za produkciju Slavenu Knezoviću, dok je specijalno priznanje za poseban doprinos u bh kinematografiji pripalo Adnanu Ćuhari.

Upravo je film u njegovoj produkciji, koji je ujedno i prvi bosanskohercegovački dugometražni animirani film „Ptice poput nas“ zatvorio ovogodišnji Tuzla film festival.

 

Pokrovitelji i sponzori

          

     

Prijatelji festivala

         

GENERALNI MEDIJSKI POKROVITELJ
kameleon