ponedjeljak, 22 Oktobar 2018 10:41

Film Rudar osvojio Vilu Tuzla Film Festivala

Svečanom ceremonijom koja se održala u Narodnom pozorištu Tuzla (19.10.) je zvanično završen sedmi Tuzla film festival. Ove godine, u okviru 8 dana koliko je festival trajao, publika je imala priliku pogledati 102 filma.

Žiri je imao jako težak zadatak ove godine, a oni najbolji osvojili su Vilu Tuzla film festivala. Članovi žirija kazali su da su mnogo raspravljali o svakom filmu i obratili pažnju na svaku sitnicu, jer je u konkurenciji bilo vrhunskih filmskih ostvarenja.

Filmovi su se takmičili u 5 kategorija: kratki igrani, dokumentarni, animirani, dugometražni i future generation short films.

Za najbolji dugometražni film ove godine proglašen je slovenački film "Rudar" u režiji Hanne Slak. Kada je u pitanju kategorija kratkog igranog filma, film koji je žiri ove godine ocijenio kao najbolji jeste "Posljednji bunar" u režiji Filipa Filkovića.

U kategoriji future generation short films ove godine prikazano je 59 filmova, a Vilu Tuzla film festivala odnio je film "The box" u režiji Aristeidis Deligiannidis, a kao najbolji animirani film proglašen je "Bijela vrana" Mirana Miošića. Ove godine prikazano je i 10 dokumentarnih filmova, a Vilu Tuzla film festivala ponio je film "Lica Lafore" Denisa Bojića.

Nagrade su uručene i za najbolju produkciju filma, a film koji je osvojio srca publike i žirija prikazan je na otvaranju Tuzla film festivala "Južni vetar". Nagrada za najbolji scenario Otto Englander osvojio je film "Meso".

Također, ove godine uručena je i nagrada za poseban doprinos u razvoju južnoslavenske kinematografije Nikoli Kojo.

 

Pokrovitelji i sponzori

          

     

Prijatelji festivala

         

GENERALNI MEDIJSKI POKROVITELJ
kameleon