nedjelja, 29 Septembar 2019 12:35

Dugometražni filmovi - Program 8. TFF

Takmičarski program

12. 10. u 19:30, Svečano otvaranje Bosanski kulturni centar

Taxi Blues

Reditelj: Miroslav Stamatov
Trajanje: 1h 28min
Zemlja: Srbija
Žanr: Komedija

Glavni junak ove priče je Marko, simpatični propali dramaturg koji godinama radi kao taksist i čije avanture pratimo tokom jedne urnebesne noći. Naizgled jedan normalan dan na poslu pretvorit će se u kaos kada se u njegov auto ušulja dječak Damir koji je pobjegao iz doma za nezbrinutu djecu i koji je u potrazi za svojim ocem. Vožnja njih dvojice u taksiju tokom jedne noći će rezultirati gomilom suludih situacija koje će se smjenjivati zajedno sa mnoštvom likova koji će prodefilirati kroz taksi kao mušterije.

13.10. u 19:30, Narodno pozorište Tuzla

Sin

Rediteljica: Ines Tanović
Trajanje: 1h 46min
Zemlja: BiH
Žanr: Drama

Usvojeni sin Arman (18) ima nestabilan karakter i ne može naći mir u borbi za svoj identitet. Njegovi roditelji i mlađi brat Dado (14), koji je rođen nakon Armanova usvajanja, pate zbog njegovog nemira i ogromne energije koju ispušta na različite načine. Uzima drogu, otima tramvaj, čak se i zaljubljuje u Milicu, srpskinju iz Istočnog Sarajeva. Adolescencija je teška za oba brata, ali mlađi je onaj koji se neprimjetno i sve više uvlači u začarani krug ovisnosti, sa željom i potrebom da se dokaže i bude „zabavan“ kao njegov stariji brat.

14.10. u 19.30, Narodno pozorište Tuzla

Ajvar

Rediteljica: Ana Maria Rossi
Trajanje: 1h 47min
Zemlja: Srbija
Žanr: Drama

Vida (Nataša Ninković) i Bane (Sergej Trifunović) su bračni par koji već duže vrijeme živi u Stokholmu. Imaju uspješne karijere, dovoljno novca za pristojan život i psa, ali nemaju djecu. Vida sumnja da Bane u Beogradu ima ljubavnicu, ali o tome ćuti. Dolaze za praznike u Srbiju, gdje se u poznatom okruženju odvija uigrana koreografija koja se mnogo puta ponovila u njihovim gastarbajterskim životima. Ovog Uskrsa se taj zid ćutanja ruši.

15.10 u 19:30, Narodno pozorište Tuzla

Take me somewhere nice

Rediteljica: Ena Sendijarević
Trajanje: 1h 31min
Zemlja: Holandija
Žanr: Drama

Nizozemska djevojka bosanskog porijekla putuje u Bosnu kako bi posjetila svog bolesnog oca. To će biti prvi put da se vide.

16.10 u 19:30, Narodno pozorište Tuzla

Šavovi

Reditelj: Miroslav Terzić
Trajanje: 1h 35min
Zemlja: Srbija, Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina
Žanr: Drama, Triler

Šavovi je srpski film producentske kuće West End Productions, reditelja Miroslava Miše Terzića, a po scenariju Elme Tataragić sa Snežanom Bogdanović u glavnoj ulozi. Film je inspirisan istinitom pričom jedne od majki nestalih beba u Srbiji i predstavlja socijalnu dramu sa elementima trilera. Nastao je u koprodukciji Srbije sa Slovenijom, Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom. Film je svjetsku premijeru imao u okviru 69. Berlinskog filmskog festivala, na kojem je nagrađen prestižnom nagradom Europa Cinemas Label za najbolji evropski film u programu Panorama i drugom nagradom publike.

17.10. u 19:30, Kino Kaleidoskop

Posljednji Srbin u Hrvatskoj

Reditelj: Predrag Ličina
Trajanje: 1h 30min
Zemlja: Hrvatska, Srbija
Žanr: Komedija, Avantura

Priča iz budućnosti u kojoj zagrebačkog bonvivana Miću i filmsku heroinu Franku zombi epidemija zatiče potpuno nespremne i vodi ih u avanturu punu ponekad smiješnih, ponekad strašnih, a najčešće ludih situacija. Jedno je sigurno: sve su im prepreke izazov, a cilj je samo jedan: preživjeti!

 18.10. u 19:30, Narodno pozorište Tuzla

God Exists, Her Name Is Petrunija

Rediteljica: Teona Strugar Mitevska
Trajanje: 1h 40min
Zemlja: Makedonija
Žanr: Drama

U Stipu, malom gradu u Makedoniji, svakog januara lokalni svećenik baca drveni križ u rijeku i stotine muškaraca rone za njim. Sreća i prosperitet zagarantovani su čovjeku koji ga uhvati. Ovaj put Petrunija je zaronila vodu i uspijeva da uhvati križ prije ostalih. Njeni konkurenti su bijesni - kako se usuđuje žena da sudjeluje u njihovom ritualu? Sav se pakao raspao, ali Petrunija drži svojih principa. Osvojila je svoj križ i neće ga se odreći.

 

 

Pokrovitelji i sponzori

          

     

Prijatelji festivala

         

GENERALNI MEDIJSKI POKROVITELJ
kameleon