četvrtak, 10 Oktobar 2019 17:07

U subotu počinje 8. TFF: Brojni gosti i poznate ličnosti dolaze u Tuzlu

Osmi Tuzla film festival počinje u subotu, 12. oktobra i trajat će osam dana. U periodu od 12. do 19. oktobra, publika će imati priliku da pogleda preko 90 filmova i to u pet kategorija: dugometražni, kratki igrani, dokumentarni, animirani i future generation short films.

Otvaranje i ovogodišnjeg Tuzla film festivala dešava se u Bosanskom kulturnom centru Tuzla sa početkom u 19:30 sati. Film koji će svečano otvoriti 8. Tuzla film festival je filmski hit „Taxi Blues“. U pitanju je urnebesna komedija u režiji Miroslava Stamatova.

"Stiglo je oko 1000 filmova ove godine na adresu Tuzla film festivala, a preko 90 je odabrano za gledanje. Veliki broj gostiju dolazi na otvaranje festivala, pored ekipe iz fima Taxi blues dolaze i poznati glumci, reditelji i producenti iz Hrvatske i Srbije." - kazao je Boris Balta, direktor TFF.

Srđan Vukadinović i ove godine je dio Tuzla film festivala i bio je selektor za kratki igrani film. Ove godine je u žiriju za dugometražni film. "Nijedan festival nema četiri kategorije u ovom trajanju kao što ima TFF. Ovaj festival od početka nije mnogo mijenjao svoju koncepciju, samo se usavršavao i stvarao finese. Ove godine imamo odlične, nagrađivane filmove koji govore o humanoj verziji čovjeka i i kako se nositi s određenim problemima. Važno je reći da će publika imati priliku pogledati 15 dokumentarnih, 19 kratkih filmova, 11 animiranih, 7 dugih, 47 future generation short films. Ove godine nagradu za životno djelo dobija Zijah Sokolović što je potpuno opravdano. Također, on će održati i radionicu u okviru ovog TFF." - kazao je Srđan Vukadinović.

Projekcije ovogodišnjeg Tuzla Film Festivala održavat će se u tri sale: Bosanskom kulturnom centru – svečano otvaranje i školske projekcije; Narodno pozorište – dokumentarni i dugi igrani filmovi i kino Kaleidoskop – animirani, krataki igrani i FGSF.

Mirza Ćatibušić, direktor Narodnog pozorišta Tuzla je izrazio zadovoljstvo zbog ponovne saradnje.  "Naše je zadovoljstvo biti prijatelj festivala i to je potpuno prirodno da se dešava. Saradnja ovakve vrste je jedini put koji nam se nameće u budućnosti. Vjerujem da će i javnost dobiti uvid u sve to šta je ustvari Tuzla film festival."

Kao i svake godine, pored sjajnih filmova, u okviru TFF dešavat će se i radionice različitih tematika koje će voditi stručnjaci iz filmske industrije, kafe sa poznatima, te Međunarodna naučna konferencija „Film, pozorište i izdavaštvo“.

Organizacioni odbor festivala dodijelit će Priznanje za doprinos u razvoju filmske umjetnosti u Gradu Tuzla kao i nagradu za Životno djelo za doprinos u razvoju južnoslavenske kinematografije.

Ove godine organizira se i Kids Tuzla film festival koji je revijalnog karaktera i trajat će dva dana. Pored toga tu je i zabava za njih koja se dešava u subotu u 16:30 u Centru za ples i rekreaciju.

Film koji zatvara ovogodišnji Tuzla film festival je film koji je pokupio brojne nagrade pod nazivom "Honeyland" u režiji Tamara Kotevska i Ljubo Stefanov. U pitanju je dokumentarni film.

Pokrovitelji i sponzori

          

     

Prijatelji festivala

         

GENERALNI MEDIJSKI POKROVITELJ
kameleon