srijeda, 07 Oktobar 2020 13:54

Takmičarski program: Animirani filmovi na 9. Tuzla Film Festivalu

Ove godine u takmičarskom programu je 20 animirani filmova koji dolaze iz Ukrajine, Turske, Velike Britanije, Tajvana, Rusije, Češke, Singapura...gledaj online na www.tuzlafilmfestival.com. 

100% djevojka

Razlika između muškaraca i žena stvara najteže ratište na svijetu. Čarobni kuhinjski uređaji pokušavaju napraviti malo čarolije u borbi za miran i sladak život. Reditelj: Chen Liangyu.

Alarmkompanie Rehwinkel in Ostpreussen

U januaru 1945. godine moj je djed imao zadatak osigurati spas povlačenja Wehrmachta u istočnoj Pruskoj. Njegovim izvještajem o tim danima putovao sam do mjesta gdje se borio protiv ruske vojske. Konstruiram kolaž kako bih oživio povijesni događaj. Reditelj: Jan Rehwinkel.

Jesen

Jesen je, ptice migriraju u topliju klimu. Na sivim ulicama Pariza ilegalni imigranti prodaju cipele. Zima je blizu. Rediteljica: Sofia Gutman.

Predsjednik 

Publika slijedi njihovu želju da slijedi cilj koji se čini lijepim. Izražavam želju ljudi kroz posjedovanje stolice. Ovaj film želi razmišljati o želji kroz kontrast minimalističkog stila i interakcije osobe sa stolicama. Reditelj: Chang Chun-Ting.

Mljevena kafa

Uništavanje snova žene koja živi u snu da postane bogata. Reditelj Elif.

Prvi dan sa piletom

 Vasilisa upoznaje malo pile, i oni postaju nerazdvojni prijatelji. Hoće li izdržati test svog prijateljstva? Rediteljica: Anastasia Shinkarenko.

Cvijet u podzemnoj

Duboko u kanalizacijskim sustavima nalazi se grad prepun živahnih štakora. Theo, obični, usamljeni štakor kreće se prema podzemnoj željeznici, naizgled nevidljiv štakorima oko sebe. Dok ne kupi blistavu jaknu za koju se nada da će mu steći društveno priznanje i pružiti potrebnu snagu za samopouzdanje da promijeni sudbinu bez saputnika. Theo se zaustavi na mjestu kad primijeti lijepog štakora, kojeg jednako krasi izvrsni cvijet smješten unutar nadolazećeg vlaka. Nalet vjetra bez napora baca cvijet u Theove ruke jer sada mora putovati kako bi ga vratio natrag prekrasnom štakoru. Je li Theovo novootkriveno samopouzdanje dovoljno da je zbaci s nogu? Rediteljica: Christine Le Clézio.

Fowl Goblin

U dubinama afričke Savane nestašni goblin koji voli pite započinje svoju svakodnevnicu posjetom svojim najboljim prijateljima na farmi kokoši, dok pametno uspijeva izbjeći kandže budnog farmera. Nakon što se uputio u kuhinju i poslužio se gozbom svoje omiljene hrane, zadovoljni goblin slučajno sazna uznemirujuću istinu tajanstvenog tajnog sastojka poznatog recepta za pite. Rediteljica: Samantha Nortje.

Putovanje

"Putovanje", temelji se na istinitoj priči mladog tajvanskog slikara smještenoj u 1930-e. Umjetnik Kuo Hsueh-Hu borio se da postane umjetnik, u vrijeme kada je umjetnička profesija bila manje cijenjena i nepraktična. Uz podršku majke, samohranog roditelja, išao je nasuprot svim radnjama, marljivo radio, napokon dobivajući priznanje za svoj rad. Kasnije je postao vrlo uspješan slikar Njegova djela sakupljaju se po cijelom svijetu. Umro je 2012. godine u dobi od 104. Kratki film je izvršni producent sina g. Kuoa i zaklade Kuo Hsueh-Hu. Reditelj: Hock Wong.

KITE

Jednog je dana neobični mali bijelac podigao misterioznu ogromnu kutiju u kojoj je bio mali sivi čovjek. Jeli su i igrali se zajedno, uživali u svom vremenu. No, ubrzo nakon toga dogodile su se neobične stvari. Zašto je mali sivi čovjek odvratio bijelca da ne traži majku? Koje su bijele zmije napadale bijele svake noći? Sivi je bio hrabar, kad god su zmije napale, on je zaštitio bijelu. Sve dok se jedne noći nije dogodilo nešto čarobno, ali užasno! Reditelj: Hong Wei Wang.

Lola

Lola je kratki film o životu neprocjenjenog kaktusa i izazovima s kojima se suočava u svom svakodnevnom životu. Balon u obliku kaktusa upada u njezin život i Lolina perspektiva se mijenja. Monotonija svakodnevice za Lolu mijenja se u trenu, ali postavlja se novi izazov. Nakon nekoliko borbi, Lola dolazi do svoje nove prijateljice, ali stvari se dramatično mijenjaju. Priča završava s Lolom i novom prijateljicom, ne nužno istom, ali možda i boljom. Rediteljica: Kandyce van Rooyen.

Dugovječna mačka

Yasu je mačak stariji od 20 godina. Još uvijek je živ i razbija u kući koja je ostala iza njega.

Reditelj: Vladimir Perović.

Odlično

Kratki film o djevojci, čija je opsjednutost perfekcionizmom otišla predaleko. Rediteljica: O Khe Yn.

Stanje mirovanja

Pješčanik Hypno pokušava ispuniti svoje noćne dužnosti uspavljivanja ljudi. To prekida posebno odlučni koder koji ostaje budan da ispoštuje rok. Hypno pokušava sve što je u njegovoj moći da koder uspava, ali bezuspješno. Baš kao što se gubi svaka nada, on uspijeva na neočekivan način. Rediteljica: Giulia Vanzini.

Sveti Džordž i zmaj

Obitelj srednjovjekovnih zabavljača izvodi legendu o "Svetom Georgeu i zmaju" za lokalno stanovništvo. Reditelj: Gus Kearns.

Dječak i Robin

Junački kauboj mora spriječiti da momčad naoružanih glupača pobjegne iz grada nakon pljačke banke. Barem, to je ono što mladi Adam vjeruje da mora učiniti u svojoj mašti. Inspiriran njegovom omiljenom akcijskom i avanturističkom televizijskom emisijom, potresna zamišljena bitka ostavlja hrabrog Adama u neizvjesnom obračunu koji neizbježno završava praskom. Granice između mašte i stvarnosti postaju nejasne kad je Adam prisiljen suočiti se s promjenom paradigma. Reditelj: Tamika Bramwell.

Remek djelo

Priča o umjetniku koji tijekom cijelog života radi na postizanju remek-djela. Iako je pravo remek-djelo? Priča o svakodnevnom životu i vrijednosti svakog proživljenog trenutka. Reditelj: Christopher Satola.

Podrugljivi vrag

Rudar zvan Xuan Vallina pronalazi među šumarcima kestena neobičnog bijelog konja s crnom mrljom na čelu. Ne zna da je to podrugljivi Diañu starih bajki u koje više nitko ne vjeruje. Reditelj: Samuel Fernandi.

Čovjek od šećerne trske

Priča govori o tome kako se nevinost (djeca) koristi u svrhu borbe u besciljnom ratu koji se temelji na istinitim činjenicama vojskovođe po imenu Joseph Kony u sjevernoj Ugandi. Korištenjem ranjivosti djece i iskušenjem na bilo koji način koji je potreban, namamljuju se da budu alati za rat. Afrička djeca žrtvuju se da bi pobijedila u besmislenim ratovima. Joseph Rao Kony zapovijeda Gospodinovom vojskom otpora koja je osnovana 1986. u Ugandi. Kontrolirao je tisuće ramena djece i prisilio ih da ubiju vlastite roditelje/članove obitelji. Dijete koje je ubilo pomislit će kako će se vratiti u zajednicu nakon onoga što je učinilo, budući da je sudjelovalo u ubijanju - rezultat im je preostao samo da slijede Konyja. Djeci pere mozak govoreći im da tijela namažu uljem i pepelom kako bi se učinili neprobojnim. Neki kažu da je moćan vrač koji može kontrolirati prirodu i izvrstan je gospodar kad nestane iz zakona. Obično ostavlja svoje ljude da pokriju svoj bijeg dok živi da se bori još jedan dan. Reditelji: Tina Obo, Leroy Le Roux

The Deer

Lovac puca na plijen i umjesto plijena pronađe ranjenu djevojku. Reditelj: Nazar Germanov.

 

 

Pokrovitelji i sponzori

          

     

Prijatelji festivala

         

GENERALNI MEDIJSKI POKROVITELJ
kameleon