petak, 09 Oktobar 2020 11:29

Takmičarski program: Kratki filmovi na 9. Tuzla Film Festivalu

U sklopu takmičarskog programa na www.tuzlafilmfestival.com po izboru selektora TFF-a moći ćete pogledati 26 kratkih filmova. 

Bambilend

Strahinja je upravo završio glumačku akademiju u Beogradu i radi kao klovn na dečijim rođendanima. Bambilend je zabavni park u njegovom rodnom gradu, koji je danas napušten i ruiniran, i kao takav predstavlja metaforu Strahinjine generacije. Reditelj: Danilo Stanimirović.

Colonello Futurista

Lansiranje balona za špijunažu iz talijanskog sela smještenog nasuprot južnom dijelu istarskog poluotoka označilo je početak najneobičnije avanture za zrakoplovnog časnika Giuseppea Rosignolija. Odluka da se krene u izviđačku misiju nad teško utvrđenom austrougarskom vojnom zonom Pula donesena je nekoliko mjeseci prije ulaska Kraljevine Italije u Prvi svjetski rat 1915. godine. Reditelj: Vladislav Knežević.

Fikus

Almir je bliski homoseksualac koji se bori sa samoprihvaćanjem. Ostavljen visoko i suho od svog vjenčanog ljubavnika, Almir odlučuje provesti Silvestrovo sa svojom umirućom prijateljicom Milicom. Dok grad slavi, njih dvoje razgovaraju o svom životu i ljubavi, ali usuđuje li se Almir reći svom najbližem prijatelju svoju najdublju tajnu? Reditelj: Andrey Volkashin.

Fuga

Fuga se odnosi na poremećeno stanje u kojem imate potrebu bježati od osobnih problema, promjenom identiteta i započinjanjem novog života. Iz glazbene perspektive odnosi se na sistemski vođenu imitaciju, u kojoj jedan glas 'bježi' pred drugima, nakon čega se na kraju stapaju u jedan. Bježeći od stvarnosti u fikciju, autor se suočava s apsurdom. Reditelj: Zoran Ćatić.

Govor, ki ga vidiš

Prošlost ili budućnost. Sigurna apokalipsa i zagarantirana ljubav. U vlažnim šumama ne tako zdravog svijeta, dvoje ljudi spojila je sudbina. Čovjek nije što je nekad bio. Je li cijena komuniciranja i dalje preskupa? Reditelj: Gašper Markun.

Groblje slonova

Majka i sin provode dan zajedno. Niz događaja zauvijek će promijeniti njihov odnos. Reditelj: Filip Mojzeš. 

Isa

Smještena u napuštenom rudniku na selu u Bosni, skupina mladih dječaka uranja u igru rata. Kako igra gubi nevinost, moralne dileme ratom razorene zemlje ponovno izranjaju na površinu. Reditelj: Christian Prener, Jens Langkjaer.

Jad

U životu punom borbi, starac nailazi na prepreku koju ne može savladati. Po prvi put, nije u stanju da uzvrati udarac. Prošlost, sadašnjost i budućnost muče njegovu dušu. Nema bjekstva, nema izlaza. Pokušava da ignoriše anksiozne misli, ali im se uvijek iznova vraća. Reditelj: Stefan Teofilović.

Jaje

Čovjek duboko udahne i probudi se u pećini, ne znajući što mu se dogodilo. Okolna divljina špilje je uznemirujuća i siva. Pokušavajući shvatiti kako je stigao ovdje, odvuče se do hladne vode usred pećine pokušavajući se osvježiti. S druge strane špilje otkriva mu se živopisna slika prirode, praćena zvukovima iz vanjskog živog svijeta. Divljina u špilji prati svaki njegov korak, a prateći bizarni zvukovi čine ga nelagodnim. Ne mogavši napustiti ovu limbu, odjednom mu dolazi Božji glas, korak po korak i Božja kontura, ne pokazujući Njegovo lice, pružajući mu informacije o ključnim životnim trenucima koji ga ostavljaju potpuno bez teksta. Za nekoliko trenutaka Bog ga šalje prema izlazu iz špilje u novi oblik života. Reditelj: Andrej Đokić.

Kontrapunkt

U malom matičnom uredu lokalne uprave nema ništa novo. Direktor i njegovi uposlenici vuku se kroz rutinu. Jedan uposlenik odlučuje da prekine status quo. Reditelj: Ivan Koroman.

Krhko

Alma, mlada diplomirana glumica, prolazi kroz niz glumačkih probi i projekata dok traži stan, a njena najbolja prijateljica odlazi živjeti u Belgiju.

Mars

Vid (11) radi na nečemu što je, na prvi pogled, maska protiv infekcije korona virusom. Međutim, Vid ima sasvim drugi plan... Film je nastao u kućnoj produkciji tokom samoizolacije usljed epidemije COVID-19. Reditelj: Filip Markovinović.

Matura

Tri najbolja prijatelja odustala su od maturalnog plesa u srednjoj školi. Noć koja slijedi razotkriva njihove skrivene i potisnute želje koje bacaju tračak emocionalne zbunjenosti cijele generacije. Reditelj: Gvozden Ilić.

Novi televizor

Dan kada otac kupi novu televiziju, Danicin svijet se raspada. Rediteljica: Nina Ognjanović.

Posljednja slika o Ocu

Dušan i Laza putuju preko Istočne Srbije za Beograd. Terminalno bolestan, Dušan mora da pronađe novi dom za svog sina Lazu, kome je Dušan sve šta ima. Stefan Đorđević.

ROYALBLAU

Na putu da odvede kćer na gimnastiku, ovisnik o kockanju zaustavlja se u kladionici, ostavljajući 9-godišnju djevojčicu u automobilu. Kad se vrati, shvati da više ništa neće biti isto. Reditelj: Dinko Draganović.

Serbet

Destruktivni i gladni za životom, Ena i Sale se susreću. Teret prošlosti i strahovi ih proganjaju, dok pokušavaju da otkriju šta osećaju. Kroz agresiju, na periferiji prljavog grada testiraju granice svoje ljubavi. Reditelj: Nikola Stojanović.

Skoraj polnoč

Destruktivni i gladni za životom, Ena i Sale se susreću. Teret prošlosti i strahovi ih proganjaju, dok pokušavaju da otkriju šta osećaju. Kroz agresiju, na periferiji prljavog grada testiraju granice svoje ljubavi. Reditelj: Jan Fabris.

Slučaj žutog tulipana

Radnja filma je smještena u kasnim 20-ima. Priča prati detektiva koji pokušava riješiti slučaj serijskog ubojice te se bori i sa svojim problemima. Reditelj: Hrvoje Wächter.

Šum

Žena čuje buku svakodnevno u svojoj glavi. Reditelj: Anđelko Beroš.

Točak snova

Film "Točak snova" nam govori priču o dva životna prijatelja. O svakodnevnici koja je često dosadna i naporna, ali nam i daje šansu za izlazak iz tog svijeta realnost. Ovi momci nas fantazijom vode kroz igru, prepunu adrenalina, ali bez nedostatka emocije. Uče nas o tome da jedan momenat može uljepšati dan, preobraziti nedostatak u maštu, i izvući osmijeh škrtoj realnosti. Dva prijatelja, dva života. Reditelj: Milan Bogdanović, Ognjen Bogdanović.

YOU KNOW WHAT I HAVE NIGHTMARES ABOUT

Sunny i Hannah žive zajedno u velikom gradu. Sunny je ambiciozna glumica i intenzivno se priprema za premijeru svoje nove predstave. Hannah se sama nosi sa svojim vlastitim demonima. Reditelj: Aglaja Filipović.

Zamjena

Zbrinjavanje nestašne Ive dok su joj roditelji na poslu. Kad se Marta i Iva okupe u kuhinji, situacija izmakne kontroli: u trenutku nepažnje Marta gurne Ivu na pod i ona padne i ozlijedi se. Kako Marta nije mogla pronaći jednostavni flaster u kući, na Ivinu ranu stavila je ljepljivi flaster protiv bolova koji je jutros dobila od susjede Katice. Pod utjecajem flastera, Iva zaspi. Kasnije, kada Marta pokuša probuditi Ivu, shvati da je zamijenila zavoj, ali čini se da nije zamijenila samo flaster. Rediteljica: Jasna Safić.

Zlatni lančić

Zlatna ogrlica film je o čovjeku srednjih godina koji luta po tamnim glazbenim klubovima Ljubljane. Upada u niz kratkih veza s mlađim ženama koje ih brzo zaborave. Ovaj put vidi atraktivnu djevojku i zajedno odlaze do njezina doma. Kad sve prođe onako kako je zamislio, djevojka traži uslugu. Reditelj: Janez Juh.

Zmija

Gorko-slatka priča o neobičnom prijateljstvu između devetogodišnjeg drznika Maria i ekscentričnog homoseksualca Borchea, izazvanog predrasudama i mržnjom roditelja u zabačenom makedonskom gradiću. Reditelj: Andrey Volkashin.

Neonska srca

Petar je sredovječni muškarac koji puno vremena provodi na putu sa svojim kamionom. Daleko od kuće i obitelji živi tajni život u kojem je slobodan biti svoj. Međutim, jedne noći, kada mu sin nestane, spreman je riskirati sve kako bi "popravio stvari". Gorko-slatka priča o neobičnom prijateljstvu između devetogodišnjeg drznika Maria i ekscentričnog homoseksualca Borchea, izazvanog predrasudama i mržnjom roditelja u zabačenom makedonskom gradiću. Reditelj: Andrey Volkashin.

Neonska srca

Petar je sredovječni muškarac koji puno vremena provodi na putu sa svojim kamionom. Daleko od kuće i obitelji živi tajni život u kojem je slobodan biti svoj. Međutim, jedne noći, kada mu sin nestane, spreman je riskirati sve kako bi "popravio stvari".

 

Pokrovitelji i sponzori

          

     

Prijatelji festivala

         

GENERALNI MEDIJSKI POKROVITELJ
kameleon