utorak, 13 Oktobar 2020 10:45

ŽIRI 9. Tuzla Film Festival

ŽIRI 2020.

Dugometražni

 

Bojana Nikitović

Rođena je 25. maja 1965. godine u Beogradu. Diplomirala je na Fakultetu primenjenih umetnosti 1989. Napravila je preko sto teatarskih kostima. Bojana Nikitović kao prvi asistent kostimografa Milene Kanonero kodobitnik je Oskara za kostim za film Sofije Kopole Marija Antoaneta. Bojana je, tako, od srpske pozorišne scene, gde je nizala uspjehe i hvalospjeve na preko stotinu predstava, uz četiri Sterijine nagrade, stigla do Holivuda i Metropoliten opere. Radila je na filmovima sa Entonijem Hopkinsom, Benisiom del Torom, Rejfom Fajnsom, Majklom Daglasom, Pirsom Brosnanom, Brusom Vilisom, Kejt Blančet, Kirom Najtli, Kejt Bekinsejl.

Srđan Dragojević

Srđan Dragojević (1963) je srpski filmski režiser i scenarista, koji je devedesetih godina prošlog stoljeća postao značajna figura u srpskoj kinematografiji. Poznat je po filmovima “Mi nismo anđeli (1992), Lepa sela lepo gore (1996), Parada (2011) i Rane (1998). Srđan Dragojević (1963) is a Serbian film director and screenwriter, who emerged in the 1990s as a significant figure in Serbian cinema. He is known for We Are Not Angels (1992), Pretty Village, Pretty Flame (1996), The Parade (2011) and The Wounds (1998).

Srđan Vukadinović

Srđan Vukadinović (1956) je doktorirao na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu iz oblasti nauka o dramskim umjetnostima (teatrologija), kao i na Filozofskom fakultetu u Beogradu iz oblasti socioloških nauka. Napisao je 61 knjigu, te je objavio preko 180 naučnih i stručnih radova iz oblasti teatrologije, teatrografije, filmografije, produkcije i teorije umjetnosti. Uz to je i autor više od 50 pozorišno/kazališnih dokumentarnih izložbi i dvije filmsko dokumentarne izložbe.

Ahmed Imamović

Ahmed Imamović je diplomirao režiju na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu. Bio je aktivan član Sarajevske grupe autora (SaGA) tokom rata u Sarajevu, praveći brojne dokumentarce o ratu i opsadi Sarajeva kao direktor fotografije. Režirao je film o Prvom Sarajevo Film Festivalu 1995. Njegov kratkometražni filma „10 MINUTA“ osvojio je Nagradu Evropske filmske akademije za najbolji kratki film 2002. Godine, režirao je i dva dugometražna filma Go West (2005) i Belvedere (2010).

Mirvad Kurić

Mirvad Kurić je bosanskohercegovački pozorišni, televizijski i filmski glumac, prvak Drame Narodnog kazališta Sarajevo. Od 2015. do 2020. godine bio je ministar kulture i sporta u Vladi Kantona Sarajevo. Prije svoje političke karijere Kurić je javnosti postao poznat glumeći u mnogim serijama, predstavama i filmovima. Poznat je po ulogama u ”Viza za budućnost”, ”Lud, zbunjen, normalan”, ”Kriza” , ali i brojnim drugim dramskim, filmskim i televizijskim komadima.

 

Dokumentarni:

 

Mirza Mehmedović

Mirza Mehmedović (1984) je završio studij žurnalistike na Filozofskom fakultetu u Tuzli 2007., a magistrirao na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu 2012. godine. Radio je kao novinar Tuzlanske televizije, Tuzlanskog lista i BH Radija 1. Autor je i koautor desetak stručnih i naučnih radova iz oblasti javnih komunikacija i medijske prezentacije društvene stvarnosti,  i učesnik mnogih domaćih i međunarodnih naučnih konferencija iz oblasti komunikacija. Doktorsku disertaciju odbranio je na Univerzitetu u Tuzli 2017. godine, gdje radi kao docent na Odsjeku za žurnalistiku

Mirza Mahmutović

Mirza Mahmutović je vanredni profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli. Diplomirao je na Odsjeku za žurnalistiku Filozofskog fakulteta u Tuzli (2004.), kao jedan od trinaest studenata generacije Univerziteta u Tuzli. Magistrirao (2008.) je i doktorirao (2013.) na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, čime je stekao zvanje magistra, odnosno, doktora žurnalističkih nauka. Trenutno je u zvanju vanrednog profesora izvodi nastavu na I i II ciklusu studija na predmetima iz oblasti radijskog i televizijskog novinarstva i produkcije, novinarske fotografije i etike javnog komuniciranja na Odsjeku za žurnalistiku na Filozofskom fakultetu u Tuzli. Trenutno na ovom fakultetu obnaša i dužnost prodekana za naučnoistraživački rad.

Jasna Hadžiselimović

Jasna Hadžiselimović (1964) je diplomirala na Pedagoškom fakultetu Univerziteta u Osijeku – Odsjek Jugoslavistika i književnost. Postdiplomski studij i obranu magistarskog rada je završila na Akademiji dramskih umjetnosti Univerziteta u Tuzli na odsjeku Pozorište i drama. Dobitnica je brojnih priznanja i nagrada za svoj rad kao lektor i koautor stručne literature

 

Kratki, animirani i FGSF:

 

Zoran Pavljašević

Zoran Pavljašević (1969), diplomirao je na Akademiji dramskih umjetnosti Univerziteta u Tuzli 2008. godine na odsjeku za produkciju, a magistrirao 2015. godine. Autor je i producent dokumentarnih filmova Kuća na kraju grada (2010), Rock’n’war (2015), San o krugovima (2016). Trenutno zaposlen kao docent na Akademiji dramskih umjetnosti u Tuzli.

Kemal Bašić

(Tuzla,1989.) diplomirao je 2010.godine na Odsjeku za komparativnu književnost i bibliotekarstvo Filozofskog fakulteta u Sarajevu, a 2013. godine, na istom odsjeku, magistrirao. Piše pozorišne, filmske i književne kritike na portalu Kritika.ba. Pohađa doktoralni studij Književnosti kultura na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

Dragan Marinković

Dragan Marinković je diplomirao film i TV produkciju na Univerzitetu Umetnosti u Beogradu, magistrirao filmologiju i elektronske medije na fakultetu Pozorišne Umjetnosti u Beogradu. Radio u produkciji i režiji, te promociji raznih međunarodnih konferencija. Bio je director beogradskog FESTA, a  trenutno radi kao marketing i PR menadžer Jugoslovenske Kinoteke.

 

 

Pokrovitelji i sponzori

          

     

Prijatelji festivala

         

GENERALNI MEDIJSKI POKROVITELJ
kameleon