ponedjeljak, 25 Oktobar 2021 06:24

Filmu „Lihvar“ dvije nagrade na 10. Tuzla Film Festivalu

Film „Lihvar“ Nemanje Ćeranića dobitnik je Vile Tuzla Film Festivala za najbolji dugometražni film, kao i nagrade za najbolji scenario pod nazivom Otto Englander (scenaristi rodom iz Tuzle koji je bio dio kreativnog tima Walt Disneya). 

U kategoriji dugometražni film žiri je radio u sastavu: Jasmin Duraković, Igor Stoimenov i Dejan Dabić. Publika je u takmičarskom dijelu imala priliku da pogleda šest vrhunskih filmskih ostvarenja iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske. Radi se o filmovima: „Južni vetar 2 – Ubrzanje“, Miloša Avramovića, “Lihvar”, reditelja Nemanje Ćeranića, zatim „Vikend sa ćaletom“, reditelja Miroslava Momčilovića, filmu „A bili smo vam dobri“, reditelj Branko Schmidt, zatim „Plavi cvijet“, reditelja Zrinko Ogresta i „10 u pola“ Danisa Tanovića.

Dodijeljena je i Vila TFF za najbolju produkciju Tuzla Film Festivala i to dugometražnom filmu „Južni vetar 2 – Ubrzanje“, Miloša Avramovića.

U kategorijama kratki, animirani film i future generations short films žiri je radio u sastavu: Srđan Savić, Zoran Pavljašević, Mirza Ćatibušić.

Za najbolji kratki film od 15 pogledanih proglašen je film iz Hrvatske „Following“ Karle Lulić. U kategoriji animirani film prikazana su 24 filma, a prema izboru žirija najbolji animirani film je također iz Hrvatske, riječ je o filmu „Vidiš li ih ti?“ reditelj Bruno Razum. Vila TFF – a za najbolji u kategoriji Future Generation Short Film otišla je u Rusiju za kratki film „The War is over“ reditelj Maxim Boev. U ovoj kategoriji prikazano je 40 filmova. 

U takmičarskom programu prikazno je 9 dokumentaraca Žiri je radio u sastavu Jasmina Čelebić, Dragan Marinković i Mirza Mahmutović, a za najbolji dokumentarni film proglašen je Odpuščanje / Reconciliation, Marije Zidar.

Pored takmičarskog programa ove godine publika je imala priliku u Narodnom pozorištu Tuzla da pogleda i film o ostavštini Mirze Delibašića Bosni i Hercegovini pod nazivom "Shooting for Mirza", reditelj Yayo Herrero. Tuzla Film Festival je sklopio saradnju i sa Međunarodnim festivalom dokumentarnog filma AJB DOC koji organizuje televizijska kuća Al Jazeera Balkans, u saradnji s Al Jazeera Media Networkom i Al Jazeera Media Instituteom. 

Publika je imala priliku da iz ovog programa pogleda neke od odabranih dokumentarnih filmova.

Tuzla Grad Filmske Kulture naziv je projekta koji se organizirao u okviru Tuzla Film Festivala gdje su radionice i Q&A održali filmski profesionalci među kojima su poznati reditelj i scenarista Lordan Zafranović, Igor Soimenov, Andrea Sertić, Jasmin Duraković, ekipa iz filma „Južni vetar“ i drugi.

Filmove iz kategorija animirani, kratki igrani, dokumentarni i future generation short films, kao i i KIDS festivala u narednih 30 dana moći će se pogledati na on-demand platformi www.tuzlafilmfestival.com.

 

 

Pokrovitelji i sponzori

          

     

Prijatelji festivala

         

GENERALNI MEDIJSKI POKROVITELJ
kameleon