petak, 04 Oktobar 2024 08:25

Čuvari formule na 13. TFF – Priča o hrabrosti, nauci i ljudskoj izdržljivosti

"Čuvari formule" je napeta drama koja nas vraća u 1958. godinu, u period Hladnog rata, kada su naučnici iz Jugoslavije radili na tajnom projektu stvaranja atomske bombe. Ovaj film donosi malo poznatu priču o nuklearnoj nesreći u Vinči, koja je zauvijek promijenila živote onih koji su bili dio tog opasnog poduhvata.

Radnja filma prati grupu jugoslovenskih naučnika koji su, usljed nepredviđenih okolnosti, bili izloženi smrtonosnoj dozi radijacije. Kako bi se spasili od sigurne smrti, tajna policija ih hitno prebacuje u Pariz na kliniku "Kiri," gdje se suočavaju sa trkom protiv vremena i nepoznatog neprijatelja. Na čelu tima je profesor Žorž Mateo, čiji će herojski napori i nezaboravna humanost donijeti prvu uspješnu transplantaciju koštane srži u istoriji medicine. Međutim, političke igre između dvije zemlje prijete da ovu nevjerojatnu priču zauvijek zataškaju.

Film, rađen prema romanu dr. Gorana Milašinovića "Slučaj Vinča," režirao je proslavljeni Dragan Bjelogrlić, čije ime garantuje izvanredno filmsko iskustvo. Sa dinamičnom radnjom i kompleksnim likovima, film spaja elemente drame, trilera i emotivne priče o ljudskoj borbi za život.

Glumačku postavu čine izvanredni Radivoje Bukvić, Žeremi Lahert, Ognjen Mićović, i mnogi drugi, koji vjerno prikazuju borbu između nauke, politike i ljudske izdržljivosti.

Pokrovitelji i sponzori

          

     

Prijatelji festivala

         

GENERALNI MEDIJSKI POKROVITELJ
kameleon