TUZLA FILM FESTIVAL

Prije četiri godine ideja o festivalu u Tuzli izgledala je potpuno ´nerazumno´. Rad na realizaciji prvog Tuzla Film Festivala (TFF) trajao je pune dvije godine, jer pored pomankanja finansijskih sredstava i kontakata, nedostajalo je i radne snage, koja bi adekvatno odgovorila zahtjevima ovakvog događaja.

Prvi TFF ugledao je svjetlo dana 22.08.2012, u prostorijama Bosanskog kulturnog centra Tuzla. Već na prvi Festival došli su renomirani glumci, režiseri, producenti, te ljudi iz festivalskog svijeta sa prostora bivše Jugoslavije. Imena poput Lazara Ristovskog, Emira Hadžihafizbegovića, Miloša Samolova, Ademira Kenovića, Miroslava Momčilovića (dobitnik vile TFF-a za dugometražni igrani film), Elme Tataragić, Dragana Marinkovića, Janka Baljaka, i drugih, defilirala su tek rođenim festivalom i upotpunili njegovu snagu i značaj.

Druga godina donijela je mnogo više rada, ideja i poslovnih ponuda. Festival je odradio kasting za fi lm “Atomski s desna” režisera Srđana Dragojevića (poznat po fi lmovima “Lepa sela lepo gore”, “Rane”, “Mi nismo anđeli”, “Parada” i dr.), te su dva mala Tuzlaka, Ensar Hamzić i Daris Aljić prva djeca iz Tuzle koja su ikad putem kastinga dobila ulogu za neki dugometražni igrani film.

Nadalje, ove godine broj umjetnika i producenata iz svijeta fi lma uveliko se povećao, pa je Tuzla Film Festival nastavio trend sve jačeg regionalnog festivala, a Tuzla, koja posljednjih godina doživljava turistički procvat, naročito ljeti, postaje i prostor za kreiranje filmske industrije

Između ostalog, to i jeste cilj TFF-a, da pored estetskog i umjetničkog doživljaja, stvori i klimu pogodnu za razvoj filmskog poslovanja.

Mnogi su postavljali pitanje:”Zašto Tuzla Film Festival pored Sarajeva, Beograda, Zagreba i drugih?” Pa, nisu svi pozvani na te festivale, niti svi imaju fi nansijske mogućnosti da odu na jedan od takvih festivala. Da ne govorimo o tome da su umjetnički krugovi poprilično zatvoreni kada je u pitanju poslovanje u ovom segmentu.

Mi smo dužni da umjetnost i biznis dovedemo našim građanima, a proširenje i osnaživanje festivalske porodice donosi pozitivan imidž, kako Tuzli (koja je zapostavljena po mnogim pitanjima), tako i Bosni i Hercegovini.

Dragi prijatelji festivala, nadamo se da ćete uživati u ovogodišnjoj selekciji i međusobnoj interakciji i stvarati kritičko mišljenje neophodno za društveni napredak.

Pokrovitelji i sponzori

          

     

Prijatelji festivala

         

GENERALNI MEDIJSKI POKROVITELJ
kameleon