ponedjeljak, 17 Oktobar 2016 09:49

Film "Smrt u Sarajevu" dobitnik vile TFF-a

Vila TFF-a za najbolji dugometražni film pripala je filmu "Smrt u Sarajevu" reditelja Danisa Tanovića. Ovo je odlučio tročlani žiri u sastavu: Enis Bešlagić Zlatan Zuhrić Zuhra i Srđan Vukadinović.

Prema riječima predsjednika Enisa Bešlagića, žiri je odluku donio jednoglasno te je nagrada pripala bh. kadidatu za prestižnu filmsku nagradu Oscar. Nagradu je u ime ekipe preuzeo bh. reditelj Ahmed Imamović, a koji je potom pročitao pismo potpisano od autorske i glumačke ekipe filma. "Ovo nam znači mnogo i učvršćuje nas u vjeri da će domaći film preživjeti uz veliku pomoć domaćih festivala i nadamo se na radost bh. publike", navedeno je između ostalog u pismu.

Za najbolji kratki igrani film odabrano je ostvarenje "Zvjerka" Daina Oniunas Pusića, dok je Vila TFF-a za najbolji animirani film otišla u ruke ekipe filma "Grad duhova" Marka Dješka."Vijetam" Jovane Kovanović po ocjeni tročlanog žirija najbolji je dokumentarac petog TFF-a, a u kategoriji "Future Generation Short Films" koja je ove godine postala zvanična najboljim ostvarenjem proglašen je film "Face to Face" Valerie Knill. Nakon svečane dodjele nagrada uslijedila je projekcija filma "No smoking in Sarajevo" koji je nastao u režiji Talijana Gianluce Loffreda i francuske produkcije, posvećen rock bendu Zabranjeno pušenje.

Historija jugoslavenskog rock benda Zabranjeno Pušenje u filmu je prikazana kroz trojicu njegovih prvih članova Seju Sexona, Neleta Karajlića i Zenita Đozića, a njihova priča simbolično prikazuje ono što se zapravo desilo u Jugoslaviji u posljednjih 30 godina.

U dokumentarnom filmu "No smoking in Sarajevo" imamo priliku čuti tri strane priče, osvrt na prošlost iz ugla Seje Sexona, Neleta Karajlića i Zenita Đozića. Povezani muzikom, a podijeljeni ratom koji je razorio čitavu zemlju, priča o Seji Sexonu i Neletu Karajliću zapravo je refleksija same Jugoslavije.

Tuzlanskoj projekciji prisustvovao je i dio autorskog tima ovog ostvarenja, kao i Zenit Đozić. Idejni tvorac i direktor Tuzla Film Festivala Boris Balta zadovoljan je ovogodišnjom, petom festivalskom organizacijom. "Veliki broj gostiju je posjetio festival, kao i veliki broj publike koja je pljeskala nakon projekcija što je novina u Tuzli, s obzirom da nešto takvo dugo nije bilo prisutno u ovom gradu. Peti TFF je probio sve granice. Tokom svih festivalskih dana sale su bile pune zbog čega smo posebno ponosni", istakao je Balta te napomenuo da se ovim festivalom zapravo stvara jedna kulturna politika Tuzle za koju se nada da će se u narednih deset godina pretvoriti u čvrstu masu koja će omogućiti razvijenu kritičku svijest od publike. U okviru ovogodišnjeg TFF-a ljubitelji sedme umjetnosti imali su priliku uživati u blizu 100 filmskih ostvarenja. 

Pored filmova, festival je obilovao i drugim aktivnostima kao što su radionice sa profesionalcima iz oblasti filmske industrije, kafe sa poznatima...

(A.K/Klix.ba)

 

Pokrovitelji i sponzori

          

     

Prijatelji festivala

         

GENERALNI MEDIJSKI POKROVITELJ
kameleon