Korisne informacije

Gradonačelnik: Jasmin Imamović

Broj stanovnika: oko 170.000

Službeni jezik: bosanski, hrvatski i srpski (BHS)

Valuta: konvertibilna marka BAM (1 EUR = 1,955 KM)

Vremenska zona: GMT + jedan sat zimi, GMT + dva sata ljeti

Državni praznici: 1. januar (Nova Godina), 1. mart (Dan nezavinsoti), 1. maj (Praznik rada), 25. novembar (Dan državnosti).

Dan Općine: 2. oktobar

Električna energija: Voltaža gradske mreže – 220V

 

Tuzla Wireless City: Uže jezgro grada je pokriveno besplatnim internetom u sklopu projekta Tuzla Wireless City. Download i upload su ograničeni, a više informacija se može naći na http://www.tuzlawireless.ba/

 

Kako doći?    

 

Redovnim autobuskim linijama Tuzla je povezna sa svim srednjim i većim gradovima u BiH, te većim gradovima u Srbiji i Hrvatskoj.okruženju. Prijevoznici održavaju sedmične linije sa Švedskom, Holandijom, Njemačkom, Austrijom, Švicarskom i Slovenijom sa tranzitom kroz većinu zemalja centralne Evrope (info Autobuska stanica Tuzla tel: + 387 35/ 320 320; 320 310; 280 738; 280 406;

Željeznicom je Tuzla povezana sa lukom Ploče (Tuzla – Doboj – Zenica - Sarajevo-Mostar - Ploče), te Brčko Distriktom i Zvornikom (info Željeznička stanica Tuzl + 387 35 287-940 ili na http://www.zfbh.ba ).

Preko luka u Pločama, Splitu i Dubrovniku (Hrvatska) postoji dobra povezanost trajektima s italijanskom Jadranskom obalom. Preko rijeke Save, odnosno luke u Brčkom, postoji veza riječnim saobraćajem s cijelom Evropom.

Aerodrom „Dubrave“ od centra grada je udaljen 16 km i povezan je solidnom putnom komunikacijom Tuzla- Izlaz zapad – Par selo – Dubrave. U ljetnom redu vožnje saobraća linija Tuzla – Frankfurt, a u toku godine su zastupljeni charter letovi (info - http://www.tuzla-airport.ba/ ).

 

Udaljenost Tuzle od nekih evropskih gradova:

 

Tuzla - Sarajevo (BiH)     120 km

Tuzla - Zagreb (Cro)        330 km

Tuzla - Beograd (Srb)      230 km

Tuzla - Ljubljana (Slo)     475 km

Tuzla - Podgorica (Mng)     400 km

Tuzla - Skoplje (Mac)        650 km

Tuzla - Beč (A)                   700 km

Tuzla - Berlin (De)         1.400 km

Tuzla - Rim (It)               1.230 km

Tuzla - Budimpešta (H)  480 km

Tuzla - Lozana (Sch)    1.280 km

 

Prevoz i parking

 

Gradski saobraćaj je vezan za dvije prometne saobraćajnice (sjeverna – gradska i južna – zaobilazna), gdje saobraćaju gradski autobusi, te taxi prijevoz. Cijena karte u gradskoj vožnji autobusom je 1 KM (cijena varira), dok je dnevna karta za gradsku vožnju 3,5 KM, a za sve prigradske linije (prijevoznik GIPS) 5 KM. Gradski autobusi na autobuska stajališta dolaze otprilike svakih pet minuta. Taxi prijevoz je specifičan u odnosu na druge gradove u BiH, jer postoji linijski taxi prijevoz. Taxi vozila saobraćaju duž dvije gradske saobraćajnice, putnike primaju na autobuskim stajalištima kao i gradski autobusi. Cijena ptijevoza unutar urbanog dijela grada u jednom pravcu iznosi 1,5 KM, a za svako dodatno skretanje cijena se uvećava. Pored ovog taxi prijevoza, funkcioniše i taxi prijevoz po pozivu, a cijena vožnje je oko 5 KM u okviru urbane gradske zone. Sva raspoloživa označena parking mjesta u okviru užeg gradskog jezgra se naplaćuju putem parking aparata od 7-22 h, svim danima osim nedjelje. Jedan sat parkiranja košta 2 KM u zoni 0, 1 KM u zoni 1 i 0,5 KM u zoni 2. Parking aparati primaju samo gvozdene novčanice. Dnevna karta u nultoj zoni je 12 KM. Postoji i nekoliko „alternativnih“ parkinga, koje koristi domicilno stanovništvo.

Cijene osnovnih artikala: Kafa u većini kafića i restorana je 1 KM, dok u nekim iznosi i 1,5 KM. Sokovi u uslužnim objektima se kreću od 2-3,5 KM, žestoka alkoholna pića od 2-5 KM, točeno pivo od 1,5-3 KM, flaširano pivo od 2 KM (domaća) do 4 KM (strana brendirana). Hamburger je 2-3 KM, sendvič od 1-1,5 KM, a ćevapi od 2,5 – 5,5 KM. Ulaz u diskoteke i klubove je od 3-5 KM, a u otvorene bazene i Panonsko jezero od 2-3 KM.

Banke i bankomati: Većina banaka ima poslovnice u užem centru grada, a zamjena stranih valuta se isključivo vrši u bankama. Uobičajeno radno vrijeme od ponedjeljka do petka je od 8-16 h, a subotom od 8-13 h. Banke nedjeljom ne rade. Bankomati se nalaze u sklopu poslovnica banaka, ali i drugih radnji u samom centru grada i šire.

Telekomunikacije: Pokrivenost signalom gradskog područja je izuzetno kvalitetno kod sva tri bh. operatera za mobilnu telefoniju (061,062,063,065,066). U ljetnom periodu operateri nude i turističke brojeve sa ograničenim rokom trajanja po izuzetno povoljnim cijenama. Javne govornice se koriste isključivo pomoću telefonskih kartica i mogu se kupiti na svim kioscima i poslovnicama Pošte i BH telekoma.

tuzlainfo.ba

Pokrovitelji i sponzori

          

     

Prijatelji festivala

         

GENERALNI MEDIJSKI POKROVITELJ
kameleon