četvrtak, 19 Septembar 2013 17:04

Na kafi sa Zijadom Gračićem: Pozorište je kuća u kojoj su glumci sigurni

Puno puta su se svjetski glumci iznenadili kada im neko od mojih kolega dobro parira

U pozorištu se dublje ulazi u materiju, a kada je film u pitanju, to je jedna složenija tematika, izjavio je glumac Zijad Gračić na druženju sa novinarima, koje se održalo danas u Hotelu Tuzla u okviru Tuzla Film Festivala. Opisujući rad glumca u svijetu naprednih tehnologija, istakao je da je pozorište ˝kuća u kojoj su oni sigurni˝.

-Moramo priznati da zemlje sa ovog prostora nisu filmske zemlje.

Sada će neko reći:˝Nemoj tako, ovdje film ima tradiciju i slično˝. Međutim, što se tiče pozorišta, ova područja su u tom pogledu mnogo jača. Puno puta su se svjetski glumci iznenadili kada im neko od mojih kolega dobro parira-izjavio je Gračić.

Dodao je i to da su u radu veoma važni entuzijazam i ljubav.

-Dešavalo se da sa snimanja trčim na predstavu, zatim putujem noću da bih ujutru bio na drugom snimanju. Važno je da volite to što radite. Meni za sada uspijeva da objedinim i profesionalne i privatne uloge, jer i pored mnogo obaveza, porodicu nisam zapostavio. Za sada mi to uspijeva...-rekao je ovaj glumac koji je mladost proveo u Tuzli i u koju se, kako kaže, uvijek rado vraća.

Zapravo, kaže da je ˝on otišao iz Tuzle, ali da ovaj grad nikad nije otišao iz njega˝.

-Često razmišljam o ljudima, vraćaju mi se slike sa naših druženja na Tenisu. Sinoć sam bio u legendarnoj Pivnici, koja je godinama bila zatvorena, a sada je restaurirana i odmah se sjetim ljudi iz tog perioda. Kada se sretnemo, bilo gdje u svijetu, sjećamo se detalja, razgovaramo o našem društvu.  Skoro me zvao Miralem Pašić, ljekar koji živi u Njemačkoj, da mi kaže da me s rajom gledao na televiziji. Bilo mi je neizmjerno drago zbog toga, a drago mi je i to što nepoznatim ljudima, putem televizije, ulazim u domove-kazao je Gračić. 

Kao gost i prijatelj Tuzla Film Festivala, Gračić je izjavio da će lično pomoći da Festival dobije na punoj težini.

-Kulturni sadržaji i sve što prati Tuzla Film Festival, a što radi moj kolega Boris Balta sa svojim timom, vrijedno je svake pohvale. To treba podržati i ja ću pomoći koliko je u mojoj moći, svojim vezama i poznanstvima-zaključio je.

 

Pokrovitelji i sponzori

          

     

Prijatelji festivala

         

GENERALNI MEDIJSKI POKROVITELJ
kameleon