utorak, 25 Septembar 2018 12:16

Predstavljamo: Dokumentarne filmove na 7. TFF

Kongres zaborava (Congress of oblivion)

Reditelj:Vladimir Paunović
Trajanje: 1:43:00
Država: Srbija

Dokumentarni film „Kongres zaborava“ govori o prvoj političkoj opoziciji režimu Josipa Broza Tita – tzv. „srpskim liberalima“, kroz prizmu sloboda i cenzure, praveći paralelu sa današnjim vremenom u relaciji odnosa prema „šund“ kulturi.

Sve sa voljom (A Feat of perseverance)

Reditelj: Nerminka Emrić
Trajanje: 0:49:00
Država: Bosna i Hercegovina

Priča se bavi zaboravljenim herojem prošlog vremena Marinom Raduljom koji je bio poznat u komunističkoj Jugoslaviji kao „Titan s otoka Mljeta“. Marin je svojim rukama uz pomoć supruge Nike prokopao stijenu dugu 96 metara kako bi stvorio poljoprivredno zemljište.

Najgori na svijetu (The worst in the world)

Reditelj: Damir Pirić
Trajanje: 1:00:00
Država: Bosna i Hercegovina

Dokumentarni film „Najgori na svijetu“ prati priču dvije studentice žurnalistike na njihovom istraživačku putu koji kreće tragom informacije da je novinarska profesija četiri godine za redom proglašena za najgoru profesiju na svijetu a praćen je i činjenicom da građani generalno imaju vrlo loše mišljenje o novinarima i novinarskom pozivu. Kao neko ko se nalazi na važnoj životnoj prekretnici, a studiranje na jednoj visokoškolskoj ustanovi to upravo i jeste, i kao neko ko ima veliku ljubav i ambiciju prema odabranoj profesiji, ove dvije studentice se jednostavno ne žele pomiriti sa takvim imidžom novinarstva tj. njihove buduće profesije te se odlučuju da samostalno krenu u potragu za odgovorima na pitanja koja okružuju ovu tematiku.

Čarobnjak iz Mutnja (Wizard from Mutanj)

Reditelj: Branko Lazić
Trajanje: 0:55:56
Država: Bosna i Hercegovina

Da li znate za Srpski Holivud? Ne! Velika šteta!Netipična balkanska prica, bez rata i drame, bez komunizma i tranzicije, bez mitova i propagande, bez istraga i hrabrih otkrivanja, bez bilo koje vrste aktivizma. Samo dobar čovjek i priča, o crvenom tepihu, piramidama, Doroti, lavu i čarobnjaku. I naravno kumu... Bio jednom jedan Ivo Car, rođen na obroncima živopisne ali surove planine Rudnik u Srbiji. Ivo je sanjao velike snove za kakve obično nema mjesta ni u Balkanskim gradovima, a kamoli u svijetu zemljoradnika na selu. Sudbina se ipak pobrinula da Ivo u Mutnju napravi Holivud. Mislite li da je magijski realizam moguć samo u umjetnosti, varate se , upoznajte Ivu i jedino selo sa crvenim tepihom na Balkanu!

Lica Lafore (The Faces of Lafora)

Reditelj: Denis Bojic
Trajanje: 1:28:00
Država:
Bosna i Hercegovina

Dokumentarni film Lica Lafore ekranizuje borbu za pronalazak lijeka za jednu o najtežih dječjih bolesti na svijetu, Laforinu bolest. Ovaj najteži i najrjeđi oblik epilepsije ljudskog roda odnosi živote djece širom svijeta. Iako je prošlo više od stotinu godina od prvog opisa bolesti farmaceutske kompanije i državni fondovi nisu bili dovoljno zainteresovani za finansiranje istraživanja jer je bolest rijetka. Sav teret u finansiranju istraživanja lijeka za ovu bolest na sebe preuzimaju Lafora asocijacije i porodice širom svijeta čija djeca umiru korak po korak .

Pusti Dobre, pusti (Our Daily Water)

Reditelj: Vlatka Vorkapić
Trajanje: 0:56:41
Država: Hrvatska

Hrvatska ima 718 otoka te 467 hridi i grebena. Samo 9 otoka ima vodu pogodnu za piće. Na brojnim se otocima sakuplja kišnica, a ostalima se ona doprema s kopna posebnim brodovima - vodonoscima. "Pusti Dobre, pusti" je mediteranska komedija o jednom takvom brodu i njegovoj posadi.

Crna ovca bistrička (Saint Mary's Black Sheep)

Reditelj: Višnja Skorin
Trajanje: 1:00:00
Država: Hrvatska

Duhovita i topla priča o Kristini, mladoj novinarki odrasloj u izrazito katoličkoj obitelji koja se odlučuje “autati” i priznati da je – ateistica! No, to je puno teže nego što je Kristina mislila da će biti. Iako je Hrvatska na papiru sekularna država, udžbenici vjeronauka podučavaju da su ateisti bezumnici, ministar prosvjete ne vjeruje u evoluciju, a djeca, umjesto plišanih medvjedića dobivaju plišane Gospe.

Tako prosi duša (My Soul Yearns)

Reditelj: Davor Borić
Trajanje: 0:55:00
Država: Hrvatska

"Tako prosi duša!" jednostavan je i duboko smislen odgovor na pitanje zašto su krenuli na hodočašće u svetište udaljeno od njihovog sela 150 kilometara ili tri dana pješačenja, a tri dana će i pješačiti natrag. Pitanje je postavljeno karaševskim Hrvatima koji žive u Rumunjskoj, a hrvatski identitet ponajprije temelje na očuvanju tradicijskih vrijednosti, što je sve teže, s obzirom na danak koji uzima moderno vrijeme.

Botorići (The Botoric Family)


Reditelj: Srdjan Knežević
Trajanje: 1:06:00
Država: Srbija

Život i rad prvog producenta filmova na Balkanu

Sestre (Sisters)

Reditelj: Zdenko Jurilj
Trajanje: 00:41:39
Država: Bosna i Hercegovina

Hladnog, snježnog jutra 6. januara 1985. godine Hercegovinu je pogodila neuobičajeno jaka zima. Sestre Šima (18) i Draženka (17) željele su iz rodnog sela Bogodol, 20-ak kilometara udaljenog od Mostara, autobusom krenuti kako bi majci Radici, pomogle bojanje školskih prozora i čišćenje školskih hodnika za vrijeme zimskog raspusta. Njihov otac Marko ostao je u rodnom selu bez telefona i struje.

 

 

 

Pokrovitelji i sponzori

          

     

Prijatelji festivala

         

GENERALNI MEDIJSKI POKROVITELJ
kameleon