ponedjeljak, 28 Oktobar 2019 12:18

Na kafi sa Momčilom Otaševićem: „Gostoprimstvo u BiH mi uvijek prvo zapadne za oko“

“Bojim se da mi ne oduzmu pasoš.” – kaže kroz smijeh simpatični crnogorski glumac, Momčilo Otašević, koji vrijedno radi i niže uspjehe u svojoj karijeri. U proteklih godinu dana, Momčilo je snimio čak dva filma i dvije televizijske serije. Uz to je ostvario i uloge u dva pozorišna komada.

Kratku pauzu od posla odlučio je napraviti u Tuzli tokom 8. Tuzla film festivala.

“Kad god sam u BiH gostoprimstvo je uvijek prvo što mi zapadne za oko i koje osjetim kada dođem. Ovo mi je pauza od snimanja i zbilja uživam.

Prvi dodir s glumom osjetio je sa 12 godina, jer je to izgledalo kao sjajan način da se izbjegne koji čas iz škole.

“Ekipa iz odjeljenja i ja došli smo na ideju da uradimo predstavu i sjećam se da sam se stidio u početku. Onda mi je peti dan došla u glavu misao: “Ma, zašto se ja stidim? Sad ću ja da to uradim kako mislim da treba.” i odjednom moje drugarice i drugovi kreću da se smiju na to što ja radim. Odjednom sam i ja dobio taj neki dobar osjećaj. Onda je došlo vrijeme da se i ta predstava odigra, uslijedila je i srednja škola gdje se osnovala dramska sekcija i otprilike je od tada sve krenulo.” – prisjeća se Momčilo.

Ipak, upis na Akademiju dramskih umjetnosti nije uslijedio tako lako i odmah.

“U roku od dvije  godinu dana sam upisao i ispisao pravo, upisao arhitekturu u Rimu, pao Političke nauke u Rimu, upisao glumu i turizam. Nekoliko fakulteta je bilo u igri, ali sam se na kraju vratio glumi jer sam shvatio da sam zalud mlatio da ne bih glumu, a meni se to toliko sviđa. Kad sam stao na scenu odmah se vratio onaj osjećaj koji sam imao i sa 12 godina, i sa 15, i 18…” – kaže Momčilo.

Posljednjih šest godina harizmatični Momčilo je na TV ekranima i veliku popularnost ostvario je kroz telenovele. Trenutno radi na seriji “Drugo ime ljubavi” koja je žanrovski dosta drugačija od serije "Na granici" u kojoj je Otašević također ostvario ulogu.

Kaže da je Saša, glavnik lik kojeg igra u seriji “Drugo ime ljubavi” toliko fer da ga ponekad nervira i samo čeka trenutak kada će “puknuti” od svega.

“Neobično mi je. Igrao sam raznih likova, ali ovaj je baš fer, da se i ja zapitam: “Pa dobro, čovječe, kako?” A generalno je zaista zanimljiva serija i publici će sigurno biti interesantna zbog mnogih intriga koje krije. Svi imaju neke tajne, osim jadnog Saše. Jako je puno događaja, slojeva priče tako da jedva čekam da publika sve to vidi.” – kaže Momčilo.

Sa Momčilom smo razgovorali i o tome čega se uvijek drži u životu, kako da mladi glumci dobiju svoju priliku, na čemu još trenutno radi, ali i kako funkcioniše kada su u pitanju nefleksibilne kolege na setu. Više o tome možete pogledati u video intervjuu na našoj oficeijelnoj facebook stranici Tuzla film festival.

Pokrovitelji i sponzori

          

     

Prijatelji festivala

         

GENERALNI MEDIJSKI POKROVITELJ
kameleon