petak, 20 Septembar 2013 16:59

Ivan Ramadan: Animacijom se mogu izraziti ozbiljne teme

Produkcija filma ne treba trajati beskonačno, iako se uvijek nešto može dorađivati

U okviru drugog Tuzla Film Festivala, Ivan Ramadan, mladi i višestruko nagrađivani bh. autor animiranih filmova, predstavio je film ˝Aždaja-buđenje bosanskog zmaja˝. Rad je kombinacija animacije i žive slike i nešto je što do sada nije rađeno u Bosni i Hercegovini. 

-Priča je o buđenju bosanskog zmaja, iz sela Umoljani kod Sarajeva, ali priču ne bih otkrivao. Film još uvijek nije završen, na njemu radim tri mjeseca. Obično se filmovi rade timski, ali ja sam odgovoran i za režiju i kompletnu animaciju-izjavio je Ramadan. Prethodno je, na druženju s novinarima, rekao da stvaranje animiranih filmova nije bila njegova želja iz djetinjstva.

-Uvijek sam volio crtati, ali tek nakon jednog work shop-a koji su radili Francuzi, više sam se zainteresovao za animaciju. Radili smo ´frame by frame´, crtali sve ručno...onda sam dobio svoj prvi računar i počeo više raditi-rekao je Ramadan, te dodao da animacija nije samo medij kojim se obraća djeci, nego se tako mogu izraziti ozbiljnije teme i prenijeti veće poruke.

Autor smatra da produkcija filma ne treba trajati beskonačno.

-Mora se postaviti određena granica, iako se uvijek ima šta dorađivati-rekao je Ramadan, a govoreći o nagradama, istakao je da su one veoma važne za svakog autora, jer djeluju podsticajno. 

Inače, Ramadan je nagrađen ˝Srcem Sarajeva˝ na Sarajevo Film Festivalu 2008. godine za film ˝Tolerantia˝, koji je prikazan na oko 50 festivala širom svijeta.

Tuzla Film Festival organizira Magic Factory, a kao generalni sponzor podržava Happy prepaid mobilna mreža. Kao Festival od društvenog značaja podržali su ga i Fondacija za kinematografiju Sarajevo, Centralno grijanje Tuzla, Hotel Tuzla, Radio Kameleon, Guma T, Securitas, Federalno ministarstvo kulture i sporta, kao i Federalno ministarstvo okoliša i turizma te brojni prijatelji i medijski partneri. Generalni pokrovitelji Općina Tuzla i Vlada TK.

Pokrovitelji i sponzori

          

     

Prijatelji festivala

         

GENERALNI MEDIJSKI POKROVITELJ
kameleon