četvrtak, 27 Oktobar 2022 13:42

Film “Balada” rediteljice Aide Begić pobjednik 11. Tuzla Film Festivala

Dodjelom nagrada i projekcijom filma “Neretva” Veljka Bulajića, u utorak 25. 10. U Narodnom pozorištu Tuzla završen je 11. Tuzla Film Festival.

Pobjednik Tuzla Film Festivala je film “Balada” rediteljice Aide Begić.

– Poslije svjetske premijere koja je bila u Sarajevu došli smo Tuzlu i jako se radujem. Prvo jer mi je bila divna projekcija, bila je puna sala i tako je bio divan neki trenutak susreta sa divnom tuzlanskom publikom. Ponosna sam što je prva nagrada za ovaj film došla baš iz Tuzle – izjavila je rediteljica Aida Begić.

– Kada je riječ o dugometražnim filmovima nagrada za produkciju je otišla u ruke Milana Stojanovića i Maje Popović Milojević za film “Leto kada sam naučila da letim”, Stefan Arsenijević je dobio nagradu Otto Englander za scenario za film ”As far as I can walk”, a ovogodišnji pobjednik je film “Balada” rediteljice Aide Begić – istakao je Boris Balta, direktor Tuzla Film Festivala.

U dokumentarnom dijelu Tuzla Film Festivala za najbolji film je proglašen “Skroz Sarajevo” autora Nenada Đurića.

Za najbolji kratki igrani film proglašen je “Tri armije” Kadir Can Arabaci, najbolji animirani film je “Sfera” Manuel Šumberac. Vila TFF otišla je i u Poljsku za film “Ne radi se to mački” Jan Gębski.

Žiri je odlučio da ove godine dodijeli i posebna priznanja za tri filma: “Stvari koje ne znaš o meni, mama” - Daniela Lucato, Njemačka/Italija, “Paris 2024.” - Pierre Larribe, Francuska i za film “Kaja”, Malgorzata Paszko, Poljska.

Okončan je i 24. Međunarodni festival dokumentarnog filma. Za pobjednika je proglašen film “Svjetla Sarajeva” autora Srđana Perkića.

- Pobijediti u jednome slobodarskom gradu, predivno iskustvo i jedna predivna emocija koju nosim svo ovo vrijeme – rekao je Srđan Perkić

Organizator je u pet festivalskih dana uspio vratiti publiku u kino-dvorane, a uspjelo se u i namjeri revitalizacije 24. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma.

Federalno ministarstvo kulture, sporta i mladih, Fondacija za kinematografiju Sarajevo Ministarstvo kulture, sporta i mladih u Vladi TK, BH Telecom, Grad Tuzla, Centralno grijanje Tuzla, Guma M.

Pokrovitelji i sponzori

          

     

Prijatelji festivala

         

GENERALNI MEDIJSKI POKROVITELJ
kameleon