nedjelja, 14 Septembar 2014 07:26

„Kafa sa poznatim“ 3. TFF-a

Branka Bešević Gajić, autorica dokumentarnog filma „Lauš“

„Kafu sa poznatim“, organizator 3. Tuzla Film Festivala – južnoslavenskog filma jučer je priredio sa Brankom Bešević Gajić, rediteljkom i scenaristkinjom dokumentarnog filma „Lauš“, koji će večeras projekcijom u 19.00 h zatvoriti festival.

Film o prekinutoj karijeri glumca Žarka Lauševića i vremenu u kojem je doživio tragediju, za pola godine prikazivanja privukao je veliku pažnju u cijelom regionu. U početku je zamišljen kao autoricin master rad.

-Knjiga Žarka Lauševića me zaintrigirala i bila je motiv na osnovu kojeg je nastao moj prvi film. Već na samom početku bilo je mnogo prepreka, jer forma filma nije odgovarala formi master rada, a ni Žarko nije bio za tu ideju da se snima film o njemu. Međutim, objasnila sam mu da ne želim pristrasan film, nego dokument u kojem ne želim nekoga da veličam, niti da mu sudim, što je bila osnovna smjernica tokom rada na filmu – istakla je autorica.

Branka Beđević Gajić u svom prvom filmu željela je oslikati život jednog harizmatičnog glumca, koji je kao simbol jednog vremena nestao na vrhuncu svoje karijere. Film kao takav nije prepoznat od šire društvene zajednice, i sniman je sa skromnim novčanim sredstvima.

-Niko od nadležnih institucija nije htio da podrži taj film. Zašto, ne znam. Mi smo sa minimalnim sredstvima pokušali da damo maksimum. Bilo je teško raditi pod takvim uslovima, jer smo krenuli sa „nula sredstava“, ali reakcija publike na dosadašnjim projekcijama nam daje za pravo smatramo da smo projekat, bez obzira na sve, uspješno priveli kraju.

Film je prikazan na brojnim festivalima u regionu, Evropi i Americi, a nakon festivala u Tuzli, doživjet će i sedam projekcija u Australiji, zatim Italiji...

- Film nisam pravila da bi zarađivala na njemu. Napravljen je iz srca i želim da ga što više publike vidi. Kada govorim o motivu često se pozivam na riječi vladike Nikolaja Velimovića „Ljudi kada bi znali cijelu priču, opraštali bi rado i lako“. Mislim da sam ispričala cijelu priču, te neke stvari načela za možda buduće teme – istakla je Branka Bešević Gajić.

Na „Kafu sa poznatim“ na 3. TFF-u sutra (nedjelja - 14.09) u 11.00 sati u Hotelu Tuzla pojavit će se ekipa filma „Kauboji“, hrvatskog kandidata za filmsku nagradu „Oskar“.

 

Pokrovitelji i sponzori

          

     

Prijatelji festivala

         

GENERALNI MEDIJSKI POKROVITELJ
kameleon